Jenny och Tommy Söder heter vi och vi driver champinjon-odling i Sätila. Om man presenterar sig så blir folk oftast väldigt chockade. De tror att vi skojar, men det är helt sant. Gården heter Östragärde Gård och ligger precis ett stenkast ifrån Sätila by.
Vi träffades på Dingle naturbruksgymnasium utanför Munkedal. Min stora passion var grisar, men när vi gick ut 97 fanns det inga jobb. Det var kris i grisbranschen. Så småningom fick jag jobb på Strömma Naturbruksgymnasium och Tommy startade firma – Mark och Entreprenad – där han gjorde diverse markarbeten. Efter en period i ett dragit torp i Hällingsjö, köpte vi Östragärde Gård år 2004. I samma veva fick vi barn. Tommy kände att han hade långa dagar hemifrån och var intresserad av att hitta någon sysselsättning att ha på gården. Jag ville inte att vi skulle börja med djurhållning, då jag redan jobbade med djur i mitt arbete. Men vi hade en ladugård som inte användes till något vettigt, mer än lagerplats för oss och våra kompisar.
Tommy hade läst om svampodling som bisyssla. Vi tyckte båda att det lät spännande. Så vi åkte runt på studiebesök på diverse svampodlingar och blev båda tända på idén. Jag hade ju mitt jobb på Strömma och ville inte sluta där. Tanken var att det skulle bli Tommys arbete och en bisyssla för mig. Vi fick landsbygds-utvecklingsbidrag och gjorde en affärsplan. När den var klar bestämde vi oss för att köra på. Ladugården byggdes om till svampodling och vintern 2009/2010 stod det färdigt. Sen dess har det varit full fart. Till slut valde jag att sluta jobba på Strömma, för att odlingarna tog så pass mycket tid. Det är något jag inte ångrar.
Vi började med vita champinjoner. Sen har vi utökat med kastanjchampinjoner, också kallad skogschampinjoner, och Portabello. Nu har vi nyligen byggt ut och fick då möjlighet att börja med exotiska svampar, vilket är kul! De är dessutom kravcertifierade. Vi tillsätter inget till champinjonerna. Komposten innehåller dock hästgödsel och vetehalm som inte är kravcertifierad, vilket göra att champinjonerna inte får benämningen krav.
Det är lätt att jobba osunt mycket när man sysslar med svampodling. Hade man inte haft det rätta drivet tror jag att vi hade kastat in handduken för länge sedan. Champinjonerna växer så otroligt fort. De växte ifrån oss i början. Vi fick plocka av och slänga svampen för att vi inte hann med. Med tiden har vi lärt oss hur det ska se ut när vi lämnar odlingarna. När de är i sin bästa tillväxtfas gäller det att vara snabb, då kan de kan dubbla sin vikt på tio timmar. För att hinna detta har vi också fått anställa fler.
Våra kunder är dagligvaruhandel samt krogar i både Borås och Göteborg. Ibland får specialbeställningar, det kan vara lite kul. Nu senast var det det kändiskocken Johan Jureskog som gjorde en beställning. Svampen skulle han visst ha i sina hamburgare. I våras fick vi också en förfrågan från USA på en order som var värd fyra miljoner kronor. 60 000 burkar skulle de ha. Vi övervägde ett tag att ta in projektanställda för att kunna ta ordern. Vi kom dock fram till att investering skulle bli väldigt stor samtidigt som osäkerheten var för hög. Så vi tackade nej.
Jag tror att det är många orsaker till att vi har fått vårt företag att funka. För det första har vi lyckats bra med vår marknadsföring. Vi har byggt ett varumärke som innebär kvalitet. Det handlar om att vi lever upp till kundens förväntningar och levererar alltid fin och bra svamp. Det är lätt att beställa av oss, det blir det naturliga valet. Om kunden är nöjd pratar de gott om oss. Detta ger ringar på vattnet. Dessutom är matlagning i ropet nu. Det finns en uppsjö med matlagningsprogram på tv och intresset för årets mästerkock är stort. Kocklandslaget har vi dessutom samarbete med.
Sist men inte minst tror jag att vi har hittat ett koncept som är lite unikt. Det är helt enkelt lite hippt att vara svampodlare. I början trodde folk att det var ett skämt när vi sa att vi skulle bli champinjonodlare. Vi har dock inte ångrat oss en sekund.
Hälsningar Jenny och Tommy
VÅR
HEMSIDA
Jenny och Tommy Söder heter vi och vi driver champinjon-odling i Sätila. Om man presenterar sig så blir folk oftast väldigt chockade. De tror att vi skojar, men det är helt sant. Gården heter Östragärde Gård och ligger precis ett stenkast ifrån Sätila by.
Vi träffades på Dingle naturbruksgymnasium utanför Munkedal. Min stora passion var grisar, men när vi gick ut 97 fanns det inga jobb. Det var kris i grisbranschen. Så småningom fick jag jobb på Strömma Naturbruksgymnasium och Tommy startade firma – Mark och Entreprenad – där han gjorde diverse markarbeten. Efter en period i ett dragit torp i Hällingsjö, köpte vi Östragärde Gård år 2004. I samma veva fick vi barn. Tommy kände att han hade långa dagar hemifrån och var intresserad av att hitta någon sysselsättning att ha på gården. Jag ville inte att vi skulle börja med djurhållning, då jag redan jobbade med djur i mitt arbete. Men vi hade en ladugård som inte användes till något vettigt, mer än lagerplats för oss och våra kompisar.
Tommy hade läst om svampodling som bisyssla. Vi tyckte båda att det lät spännande. Så vi åkte runt på studiebesök på diverse svampodlingar och blev båda tända på idén. Jag hade ju mitt jobb på Strömma och ville inte sluta där. Tanken var att det skulle bli Tommys arbete och en bisyssla för mig. Vi fick landsbygds-utvecklingsbidrag och gjorde en affärsplan. När den var klar bestämde vi oss för att köra på. Ladugården byggdes om till svampodling och vintern 2009/2010 stod det färdigt. Sen dess har det varit full fart. Till slut valde jag att sluta jobba på Strömma, för att odlingarna tog så pass mycket tid. Det är något jag inte ångrar.
Vi började med vita champinjoner. Sen har vi utökat med kastanjchampinjoner, också kallad skogschampinjoner, och Portabello. Nu har vi nyligen byggt ut och fick då möjlighet att börja med exotiska svampar, vilket är kul! De är dessutom kravcertifierade. Vi tillsätter inget till champinjonerna. Komposten innehåller dock hästgödsel och vetehalm som inte är kravcertifierad, vilket göra att champinjonerna inte får benämningen krav.
Det är lätt att jobba osunt mycket när man sysslar med svampodling. Hade man inte haft det rätta drivet tror jag att vi hade kastat in handduken för länge sedan. Champinjonerna växer så otroligt fort. De växte ifrån oss i början. Vi fick plocka av och slänga svampen för att vi inte hann med. Med tiden har vi lärt oss hur det ska se ut när vi lämnar odlingarna. När de är i sin bästa tillväxtfas gäller det att vara snabb, då kan de kan dubbla sin vikt på tio timmar. För att hinna detta har vi också fått anställa fler.
Våra kunder är dagligvaruhandel samt krogar i både Borås och Göteborg. Ibland får specialbeställningar, det kan vara lite kul. Nu senast var det det kändiskocken Johan Jureskog som gjorde en beställning. Svampen skulle han visst ha i sina hamburgare. I våras fick vi också en förfrågan från USA på en order som var värd fyra miljoner kronor. 60 000 burkar skulle de ha. Vi övervägde ett tag att ta in projektanställda för att kunna ta ordern. Vi kom dock fram till att investering skulle bli väldigt stor samtidigt som osäkerheten var för hög. Så vi tackade nej.
Jag tror att det är många orsaker till att vi har fått vårt företag att funka. För det första har vi lyckats bra med vår marknadsföring. Vi har byggt ett varumärke som innebär kvalitet. Det handlar om att vi lever upp till kundens förväntningar och levererar alltid fin och bra svamp. Det är lätt att beställa av oss, det blir det naturliga valet. Om kunden är nöjd pratar de gott om oss. Detta ger ringar på vattnet. Dessutom är matlagning i ropet nu. Det finns en uppsjö med matlagningsprogram på tv och intresset för årets mästerkock är stort. Kocklandslaget har vi dessutom samarbete med.
Sist men inte minst tror jag att vi har hittat ett koncept som är lite unikt. Det är helt enkelt lite hippt att vara svampodlare. I början trodde folk att det var ett skämt när vi sa att vi skulle bli champinjonodlare. Vi har dock inte ångrat oss en sekund.
Hälsningar Jenny och Tommy