Mitt namn är Ann-Helen Börjesson och jag driver Skafferiet i Hyssna. Min man Mikael är född på gården som vi idag brukar delar av. Han hjälpte sin far med jordbruket när han var yngre, men 1989 när vi flyttade hit tillsammans tog vi över verksamheten. Vi har tre utflugna barn.

Melltorps radby heter det lilla bullerbyområdet där gården ligger i utkanten av Hyssna, Marks kommun. Åt ena hållet har vi den pittoreska lilla radbyn där bland annat Kvarnen i Hyssna ingår. Ån Surtan rinner förbi ett stenkast från huset. Våra jordgubbsodlingar är uppdelade i två delar. Den ena delen intill vårt hus och den andra delen på andra sidan kyrkan.

INTRESSE  FÖR LANTBRUK

Mitt intresse för djur och lantbruk kom tidigt i mitt liv. Jag gick lantbruksskola på gymnasiet, men utbildade mig sedan till kokerska. Det blev några år på diverse skolkök runt om i kommunen innan jag fick fast tjänst på Ubbhults dagis. Det hann bli en sväng i köket på Hyssnaskolan också innan jag valde att säga upp mig och sköta odlingen på heltid. Mikael är elektriker och har jobbar med det hela tiden sedan studenten på slutet av 70-talet. Han har haft egen firma ihop med en kollega sedan 1987.

Vi odlar främst jordgubbar, med självplock, och det har vi gjort sedan vi tog över gården. Från början skötte vi jordgubbsodlingen på fritiden men sedan 2004, när jag sa upp mig från Hyssnaskolan, har jag skött odlingen på heltid.

CIDER, SAFT OCH SYLT

Allt eftersom har vi utökat verksamheten. Bland annat började vi samarbeta med Brunneby Musteri för att producera jordgubbscider på våra egna bär och ett par år senare utökade produktionen med saft och sylt. I samma veva planterade vi även hallon, havtorn och aronia. Aronia gör vi till exempel egen glögg på. Våren 2010 anlade vi en ny örtodling med timjan, libbsticka, citronmeliss, spansk körvel, vinterkyndel, isop med flera. Nu senast har vi även börjat med rabarber. Vi använder inga kemikalier i vår odling.

DRÖM OM GÅRDSBUTIK

Länge fanns en dröm om en egen gårdsbutik. I samma veva som  vi färdigställde vårt eget tillverkningskök öppnade vi också portarna till Skafferiet i Hyssna. Det var för fem år sedan. Det mesta som står på hyllorna är från den egna gården, så som kryddor, teer, senap, marmelader, cider, saft med mera. Det som inte är våra egna produkter kommer från andra lokala leverantörer. Jag känner mig stolt över att vi odlar, förädlar och säljer produkterna här på gården!

Hälsningar Ann-Helen

 

SKAFFERIET I HYSSNA

VÅR

HEMSIDA

SKAFFERIET I HYSSNA
SKAFFERIET I HYSSNA
SKAFFERIET I HYSSNA

Mitt namn är Ann-Helen Börjesson och jag driver Skafferiet i Hyssna. Min man Mikael är född på gården som vi idag brukar delar av. Han hjälpte sin far med jordbruket när han var yngre, men 1989 när vi flyttade hit tillsammans tog vi över verksamheten. Vi har tre utflugna barn.

Melltorps radby heter det lilla bullerbyområdet där gården ligger i utkanten av Hyssna, Marks kommun. Åt ena hållet har vi den pittoreska lilla radbyn där bland annat Kvarnen i Hyssna ingår. Ån Surtan rinner förbi ett stenkast från huset. Våra jordgubbsodlingar är uppdelade i två delar. Den ena delen intill vårt hus och den andra delen på andra sidan kyrkan.

INTRESSE FÖR LANTBRUK

Mitt intresse för djur och lantbruk kom tidigt i mitt liv. Jag gick lantbruksskola på gymnasiet, men utbildade mig sedan till kokerska. Det blev några år på diverse skolkök runt om i kommunen innan jag fick fast tjänst på Ubbhults dagis. Det hann bli en sväng i köket på Hyssnaskolan också innan jag valde att säga upp mig och sköta odlingen på heltid. Mikael är elektriker och har jobbar med det hela tiden sedan studenten på slutet av 70-talet. Han har haft egen firma ihop med en kollega sedan 1987.

Vi odlar främst jordgubbar, med självplock, och det har vi gjort sedan vi tog över gården. Från början skötte vi jordgubbsodlingen på fritiden men sedan 2004, när jag sa upp mig från Hyssnaskolan, har jag skött odlingen på heltid.

CIDER, SAFT OCH SYLT

Allt eftersom har vi utökat verksamheten. Bland annat började vi samarbeta med Brunneby Musteri för att producera jordgubbscider på våra egna bär och ett par år senare utökade produktionen med saft och sylt. I samma veva planterade vi även hallon, havtorn och aronia. Aronia gör vi till exempel egen glögg på. Våren 2010 anlade vi en ny örtodling med timjan, libbsticka, citronmeliss, spansk körvel, vinterkyndel, isop med flera. Nu senast har vi även börjat med rabarber. Vi använder inga kemikalier i vår odling.

DRÖM OM GÅRDSBUTIK

Länge fanns en dröm om en egen gårdsbutik. I samma veva som  vi färdigställde vårt eget tillverkningskök öppnade vi också portarna till Skafferiet i Hyssna. Det var för fem år sedan. Det mesta som står på hyllorna är från den egna gården, så som kryddor, teer, senap, marmelader, cider, saft med mera. Det som inte är våra egna produkter kommer från andra lokala leverantörer. Jag känner mig stolt över att vi odlar, förädlar och säljer produkterna här på gården!

Hälsningar Ann-Helen

 

SKAFFERIET I HYSSNA